Sosyal Medyada Biz

(+90) 362 532 06 88
info@aksulartarimmakina.com.tr

Ptesi - Cuma 08.30 - 19.00
Ctesi 08.30 - 15.00

Hibrit Tohumlar

TURP F1

Turp (Raphanus sativus), turpgiller (Brassicaceae) familyasından sebze olarak tüketilen bir bitki türü. Meyvesi etli ve genelde beyaz renktir. Kara turp, beyaz turp, kırmızı turp gibi çeşitleri vardır.

Kırmızı turp ağız kokutmasıyla ünlüdür. Turpun isim kökeni olan Raphanus sativus kelimesi "Kokan Soğan" anlamına gelmektedir. Depo gövdeli bir bitkidir. Tüketilen kısmı, bitkinin gövdesidir ve toprak altındadır. Bitkinin meyve ve yaprakları toprak üstünde bulunur.

Turp yuvarlak ya da silindirik olabilir. Uzun köklü tipi pişirme için idealdir. Yuvarlak formu ise salatalarda çiğ olarak yenir. Turp diploid bir türdür ve 18 kromozoma sahiptir.

Üretim : Turp en iyi tam güneş ve ışık altında, kumlu topraklarda ve 6.5-7'lik pH değerlerinde üretilir. Avrupa ve Japonya'da varyete zenginliğinden dolayı yıl boyunca bulunabilir. Yaz turpları hızla olgunlaşır. 3-7 günde çimlenme 3-4 haftada ise hasat gerçekleşir. 1-2 hafta aralıklarla ekim yapılırsa hasat dönemi uzatılabilir. Tohumların ekilme derinliği kök büyüklüğünü etkiler. ufak kökler için 1 cm büyük kökler içinse 4 cm'lik ekim derinliği önerilir.

Besin Değeri : Turp C vitamini, folik asit ve potasyum açısından zengindir. Ayrıca B2 ve B6 vitaminleriyle magnezyum, bakır ve kalsiyum için de iyi bir kaynaktır. 100 gram turpta çoğu karbonhidratlardan gelen 16 kalori vardır.

Turpun faydaları;

  • Kırmızı turpun özellikle yeşil kısmı köklerine oranla 6 kat daha fazla C vitamini barındırır ve iyi bir kalsiyum deposudur. Kırmızı kafalarda bolca mobilden, potasyum ve folik asit mineralleri bulunur.
  • Karaciğer ve safra kesesi sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından isekırmızı turpu tercih etmelisiniz.
  • Kırmız Turp, lif içeriği ve glukosinat bileşikleri ile kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere diğer kanserlere karşı koruma sağlıyor.
  • İdrara çıkışı hızlandırıyor ve ödem çözücü etki sağlıyor.
  • Safra kesesi üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırıyor.
  • Krmızı Turp Ayrıca kan şekerini yavaş yükselten bir sebze olduğu için şeker hastaları da rahatlıkla yiyebiliyor.
  • Diş, diş eti, sinir, Saç ve tırnaklar için oldukça yararlıdır.
  • İştah açar.
  • Sinir ve stresi alır.
  • Solunum yollarına iyi gelir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Nezle ve grip gibi hastalıklarda burnun akmasını engeller.
  • Böbrek taşlarına, hazımsızlığa ve aşırı kilolara karşı önerilir.
  • Verem hastalarına tavsiye edilir.
  • Diyabet hastalarının salatalık yanında kırmızı turp tüketmesi de gerekmektedir.
  • Kırmızı Turp, yüksek oranda potasyum içeriyor ve kalp kası dâhil bütün kasların düzgün çalışması için gereken mineralleri içinde bulunduruyor. Vücuda yeterli miktarda alınan potasyum ise tansiyona karşı koruyucu özellik taşıyor. Turpun içinde yüksek oranda bulunan folat, onu diğer sebzelerden ayırıyor. Vücud folatı, DNA’nın onarımında kullanıyor. 1 kâse turptan günlük folat ihtiyacının yüzde 7′sini karşılanabiliyor.
  • * Aşağıdaki Turp F1 tohumları haricindeki diğer Turp F1 Tohumu çeşitlerimiz hakkında hertürlü bilgi ve sorularınız için lütfen 0362 532 06 88 numaralı telefonumuzdan bizimle irtibata geçiniz...

    AKSU TARIM MAKİNA

    İSTANBUL (BAYRAMPAŞA) | SAMSUN (BAFRA)

    0212 418 97 01 | 0362 532 06 88