Sosyal Medyada Biz

(+90) 362 532 06 88
info@aksulartarimmakina.com.tr

Ptesi - Cuma 08.30 - 19.00
Ctesi 08.30 - 15.00

Standart Tohumlar

BİBER

Biber (Capsicum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Capsicum cinsini oluşturan, Türkiye'de bol yetişen, aynı adla anılıp tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveleri olan bitki türlerine verilen ad.

ÇEŞİTLERİ : Sivri biber, sulak yerde yetiştiği zaman tatlı olsa da genellikle acıdır. Taze iken yeşildir. Fazla olgunlaşırsa veya güneşte kurutulursa kızarır. Çarliston biber, sivri biberden daha kalın, daha etli ve genellikle tatlıdır. Domates biberi, domatese benzer, yayvan yapılıdır. Rengi kırmızıdır,acı değildir fakat farklı bölgelerde ona benzeyen acı kırmızı biber de vardır. Dolmalık biberin yeşil ve sarı cinsleri vardır. Dolmalık biber de fazla olgunlaşınca veya güneşte kurutulunca kızarır. Türkiye'de, Avrupa'da Paprika diye anılan cins biber ise taze iken bile kırmızıdır ve genellikle çok acıdır. Macarların ünlü [gulaş] ve benzeri yemeklerinde kullandıkları biber budur. Bütün biberler kurutulup kırmızı bir renk aldıktan sonra toz durumuna getirilir, buna "kırmızı biber" adı verilir ve "çok acı", "acı", "az acı" ve "tatlı" olarak ayrı ayrı satılır. Kırmızı renkli domates biberinden "biber salçası" yapılır. Biber salçası Anadolu'da çok kullanılmaktadır. Bazı bölgelerde güneşte kızarmış tatlı biberlerden de biber salçası yapılmaktadır.

TARIMSAL ÖNEMİ : Biber önemli sebzelerden biri olup, taze ve salça halinde yemeklere renk verir. Ayrıca salata, turşu ve toz halinde bol miktarda değerlendirilir. Yeşil biber denilince, C vitamini akla gelir; içeriğinde bulunan “capsicin” maddesinin oranına göre meydana gelen acılık iştahı arttırıcı vasfı ile birlikte sindirim sistemine bir çeşit dezenfekte edici madde olarak ayrı bir önem taşımaktadır.

BESİNSEL KULLANIMI : Sebze olarak yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Kızartması yapılır. Ayrıca baharatı da elde edilir. Uzmanlar, biberlerde bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını ve mide tembelliğini giderdiğini söylüyor. Türlerine göre değişmekle birlikte biber bitkisi, uzunca oval biçimli, kenarları düz, yapraklarının rengi yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur. Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir. Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından türlerine göre büyük farklılıklar gösterir. Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır.

Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süs vb. türleri yetiştirilmektedir. Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır. Acı biberler baharat olarak sıkça kullanılır. Domates biberinin salçası yapılmakta ve ayrıca biberler, türlü yemeklere katılmaktadır.

Biberin faydaları;

  • Biber, yüksek kan basıncı sorunlarına karşı faydalıdır.
  • Biber özellikle çocuklarda diş ağrılarını kısa sürede kesebilir.
  • Ağız ve nefes kokusuna karşı 10 dakika kaynatarak gargara yapılması çözüm olabilir.
  • Biber kilo vermeye yardımcı olur.
  • Cilt sağlığına faydalı olan biber, gözenekleri açar, cildi temizler.
  • Etkili antioksidanlar arasında yer alan biber, genel sağlık için faydalıdır.
  • Kan şekerinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir.
  • Mineral kaynağı olarak biber, enerji sağlar.
  • Biber göz sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
  • Cildin hızlı yaşlanmasına engel olur, cilt hücrelerini besler.
  • Biberin katarakt hastalığına iyi geldiği düşünülmektedir.
  • Biber saç sağlığı için faydalıdır, dökülmeye engel olabilir.
  • * Aşağıdaki biber tohumları haricindeki diğer biber tohumu çeşitlerimiz hakkında hertürlü bilgi ve sorularınız için lütfen 0362 532 06 88 numaralı telefonumuzdan bizimle irtibata geçiniz...

    AKSU TARIM MAKİNA

    İSTANBUL (BAYRAMPAŞA) | SAMSUN (BAFRA)

    0212 418 97 01 | 0362 532 06 88